MA2024.05.13.
00121674

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer

Hogyan lehetnek online is tudatos szülők?

Ma már természetes, hogy a közösségi oldalakon nagyon sokan megosztják örömeiket, emlékeiket és élményeiket, azonban sajnálatos módon a feltöltött tartalmak további életét már nem tudják befolyásolni.

Egy, az USA-t és Ausztráliát érintő kutatás szerint a pedofil honlapokon, a képgyűjteményekben levő fotók, videók legalább 50%-a közösségi oldalakról származott.
Ez ijesztő és mindenképpen elkerülendő helyzet, de más okból is fontos, hogy a tudatosság online térben is életük és gondolkodásuk része legyen:
– Oda kell figyelni arra, hogy a feltöltött érzékeny vagy privát anyagokat mások pl. családtagok, ismerősök se osszák meg, vagy tegyék ki nyilvánosság elé – ez tudatosságot és a közösségi oldalakkal kapcsolatban hozzáértést igényel.
– Akár évek múlva is előkerülhet egy olyan videó, kép, amely a nyaralás, a buli hevében viccesnek tűnt, de később megalázó, nevetség tárgyává, csúfolás áldozatává teszi a gyermeket, tinit.
– A magánszféra, a privát információk védelme mindenkit megillet, még akkor is, ha nem tud róla, vagy még nem képes véleményét kifejezni, jóváhagyását megadni.
– A rengeteg információ lehetővé teszi, hogy a kisgyermek személyazonosságát ellopják és őt megszemélyesítve hátrányos vagy veszélyes helyzetbe hozzák őt és/vagy a családját.
– Kezeljék tudatosan ismerősi, baráti körüket online. Egy távoli ismerőst, vagy akivel korábban együtt dolgoztak, beszélgettek, nem ismernek igazán, így a viselkedését, szándékait sem tudják megjósolni.
– A közösségi oldalakra feltöltött fotók lakóhely, tartózkodási hely koordinátákat is tartalmazhatnak a beállításoktól függően. Ezzel az információval is vissza lehet élni. Fényképezőgépen, okostelefonon le lehet tiltani a kép készítésének helyét rögzítő funkciót.
– A szülők, és gyermekeik részére is javasolt, hogy nyaralásról visszatérve töltsenek fel képeket a közösségi oldalakra – elkerülve azt, hogy a fotók a lakásból távollétre adjanak információt.
A hozzáértő bűnelkövetők az online térben beszerzett információk alapján meg tudnak tervezni egy adott vállalkozás, ingatlan vagy személy elleni támadást.
Nyugtalanító, hogy egy angol kutatás szerint 2030-ra a túl sok információt megosztó szülőknek lesz köszönhető az ellopott személyazonosságok és kamuprofilok 2/3-a. Az elmentett információk – mint a név, lakóhely, iskolák, életesemények – ugyanis elegendőek lesznek ahhoz, hogy hihetően személyesítsék meg a 18. születésnapja után azt a kisgyermeket, akiről az évek alatt minden információt eltároltak, és immár felnőttként kibővültek a jogai és lehetőségei.
Attól, hogy a sharenting – „túlposztolásként” fordítható – jelenség létezik, a digitális világ még nem lett veszélyesebb vagy rosszabb hely. Ahogy gyerekeiket felkészítik az offline világ veszélyeire és megtanítják nekik azokat a készségeket, amikkel biztonságosan navigálhatnak benne, úgy ezt a tudást Önök is használják, felnőttként a mindennapokban. Az online világ tudatosságot, a veszélyek ismeretét és önfejlesztést kíván Önöktől, és jó tudni, hogy ezzel nem csak önmagukat, de a családjukat és gyermekeiket is jobban meg tudják óvni a káros hatásoktól. Olyan tudást sajátítanak el ezáltal, ami segít abban, hogy élvezni tudják a digitális világ előnyeit és arra használják, hogy minél több örömüket leljék a lehetőségei által, miközben a magánszférájukat megóvják és értékként tekintenek rá.

Forrás: https://www.digitaliscsalad.hu/fogalomtar/sharenting-miert-artalmas-ha-tul-sok-kepet-toltunk-fel-a-gyerekunkrol
Képek: INTERNET

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
K E C S K E M É T

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil:: +3620/560-5146
e-mail: elbir@bacs.police.hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

Vélemény, hozzászólás?