MA2024.05.14.
lehel-krisztina-ruhak-taskak-karacsonyi-vasar2013

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer

Közeleg a karácsony!

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nagy hangsúly fektet az adventi időszak pre-venciójára. Miközben a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepére készülődnek az emberek, megnőhet a bűncselekmények száma
Fogadják meg tanácsainkat! Odafigyeléssel elkerülhetik, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak!

– Az ünnepi bevásárlás során pénzüket, pénztárcájukat úgy helyezzék el, hogy illetéktelen szemek ne lássák. Ha elő kell venniük, akkor legyen mindig a látóterükben, vagy közvetlenül a kezüknél. Folyamatosan érzékeljék, lássák pénzüket, pénztárcájukat.
– Otthon tervezzék meg, hogy szeretteiknek milyen értékben fognak vásárolni, és csak a szükséges összeget vigyék magukkal! Ha lehet, ne egyedül vásároljanak. Lehetőség szerint fizessenek bankkártyával!
– Jól ismertek a zsebtolvajok lökdösődős, eltakarós módszerei. Ne essenek bele ósdi, elavult csapdáikba!
– A karácsonyi bevásárlások elengedhetetlen eszköz lehet a gépkocsi használata. Járművét nem tudja mindenki biztonságosan tárolni, őrizni. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetik a gépkocsi rongálásos feltörését oly módon, hogy abban látható helyen semmilyen értéket nem hagynak. Az üres táska, doboz is figyelemfelkeltő lehet!
– Ne restelljék egy-egy nagy értékű ajándéktárgy – pl. televízió – megvétele után a vásárlást megszakítva hazavinni azt, vagy maradjon valaki az értékeik mellett!
 

Bankkártyájukat is veszély fenyegetheti!

Természetes a bankautomaták használata, a bankkártyával való pénzfelvétel, fizetés. Sajnos erre a bűnözők is felfigyeltek; követhetik mozgásukat, elvehetik értékeiket!

Fenti bűncselekmények elkövetése is megelőzhető.
– Ne éjjel vegyenek fel pénzt az automatákból!
– Ne egyedül tegyék ezt, csak ha mindenképpen szükséges!
– Napközben is úgy vegyenek fel pénzt, hogy az automata mellett idegen ne tartózkodjon, inkább várjanak egy kicsit. Ez azért is fontos, hogy a PIN kódjukat illetéktelen személy ne lássa meg – melyet a billentyűzet takarásával is védhetnek!
– Fizetéskor törekedjenek arra, hogy a bankkártyájuk ne kerüljön ki látóterükből, ne legyen lehetőség arra, hogy annak adatait speciális eszközzel lemásolják, és később visszaéljenek vele!

Előzzük meg a lakásbetöréseket!

A karácsonyi nagybevásárlások, a családi bevásárló körutak alatt hosszabb időtartamban maradhat őrizetlenül otthonuk. A lakásbetörések magas száma indokolja annak megfontolását, hogy lakásukat, családi házukat ne hagyják védelem nélkül.

Sok olyan „apró” lehetőség is van, amelyekkel érdemes élni:

– Kérjék meg a szomszédjaikat, hogy figyeljenek otthonukra!
– Hagyják bekapcsolva a rádiót, televízót, azt a látszatot keltve, mintha lenne otthon valaki, vagy csak elszaladtak a közelbe!
– Legalább egy helyiségben hagyják égve a villanyt, mert ez is azt a látszatot kelti, hogy van otthon valaki!
– Amennyiben rendelkeznek jelző- és riasztórendszerrel, azt még kis időre is kapcsolják be! Rendszeresen ellenőrizzék annak működőképességét!

Ne feledjék, hogy az alkalom szüli a tolvajt!

Karácsony Szenteste, amikor a hívők az éjféli misére térnek be a templomokba, megnövekedhet a lakásbetörések száma. Ezt a körülményt is vegyék figyelembe, amikor arról döntenek, hogy takarékossági okból lekapcsolják-e a villanyt!
Előzzük meg közösen a bűncselekményeket! Ne adjunk esélyt a tolvajoknak!
Vigyázzunk, figyeljünk magunkra és embertársainkra!

BÉKÉS, BIZTONSÁGOS
KARÁCSONYT KÍVÁNUNK!

Képek: Internet

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
K E C S K E M É T

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, e-mail: elbir@bacs.police.hu

Vélemény, hozzászólás?