MA2024.05.12.
depositphotos_149220904-stock-photo-mother-holding-her-children-and

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer

Megelőzési tanácsok tanévkezdéshez 

Szeptember elején nyitják kapuikat a nevelési, oktatási intézmények. Kezdődik a tanév, sok kisgyermeket visznek szüleik, nagyszüleik bölcsődékbe, óvodákba.
A Rendőrség felhívja a közlekedők figyelmét a fokozott óvatosságra, kellő körültekintésre, hiszen várhatóan megnövekszik a forgalom a fenti intézmények környékén.
A gyermekeket különösen óvni kell; legyen szó a közúti közlekedés veszélyhelyzeteiről, a személyüket érintő jogsértésektől, bármilyen rossz szándékú befolyásról – vagy csak a tapasztalatlanságukból fakadó átgondolatlan döntésekről. Ők egyes közlekedési helyzetekben vagy – biztonságot nyújtó közeg híján – az élet más, számukra ismeretlen szituációiban életkorukból adódóan nem érzik a veszélyt.
A közlekedési balesetek elkerülését segítő tanácsok:
– Fontos az iskolába indulás időzítése. A rohanás figyelemzavart szül, mely a közlekedés során veszélyt hordoz magában.
– Gyalogosan közlekedve is körültekintően kell haladni. Veszélyes helyen tilos az úttestre lépni, áthaladás előtt érdemes alaposan körülnézni. A gyakorlatlan kisdiák ne szégyellje megfogni felnőtt kísérője kezét.
– Lehetőleg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet, ennek hiányában a legbiztonságosabb helyet kell választani az átkelésre.
– Kerülni kell az álló jármű mögül, vagy takart helyzetből úttestre lépést!
– A közút és annak környezete nem játszótér. Erről soha nem szabad megfeledkezni!
– Ha az úttestre lépve a gyalogosforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék zöld fénye villog, iparkodni kell, a járdáról ekkor már semmiképp sem szabad elindulni.
– A fényjelző készülék jelzését mindig be kell tartani; amikor szabad az áthaladás, akkor sem érdemes megfeledkezni a körültekintésről!
– A kerékpárral közlekedők ellenőrizzék az első, illetve a hátsó világítást, a kerékpár megfelelő felszerelését. Kanyarodás előtt ne mulasszák el a körültekintést, és a kanyarodási szándék kézzel jelzését.
– Tömegközlekedési járműveken utazva érdemes kapaszkodni a balesetek megelőzése érdekében! A rohanás, tolakodás és lökdösődés nemcsak udvariatlan, balesetveszélyes is.
– A nyitott ajtajú, de már csengető autóbuszra nem javasolt fel-, és leszállni, ezzel járművezetőt és az utastársakat zavarni!
– Utasként közlekedve a rendelkezésre álló passzív biztonsági eszközöket mindig használni kell!
Ha nehéz az iskolatáska – Tanácsok kisiskolások szüleinek
Az iskolakezdés új életformát jelent a kisdiákoknak és családjuknak. A sok új információ, feladat közben nem szabad elfeledkezni a kisgyermek személyi biztonságáról, amelyért – a gyermekkel együtt – a szülők is sokat tehetnek.
Az óvodában a gyerekek megismerkednek a közlekedés alapvető szabályaival: ha piros a lámpa, tilos átmenni az úton – ezt minden kisgyerek tudja. A gyalogosan közlekedőknek tanévkezdés előtt érdemes időt szakítani, és a gyermeket kézen fogva elballagni az iskoláig. Közben meg lehet beszélni a gyalogosközlekedés, úttesten átkelés, és más szabályokat is.
1. Azon az úton javasolt a kisgyermek elkísérése, amelyen később egyedül jár majd!
2. Ne a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb utat válasszuk! A közlekedési szabályok betartásával mutassunk példát gyermekünknek!
3. Úttesten áthaladáskor ragaszkodjunk gyermekünk kezének megfogásához, vagy ahhoz, hogy velünk együtt keljen át!
4. Az elindulást érdemes úgy megtervezni, hogy sietség nélkül az iskolához érhessen legalább öt perccel a becsöngetés előtt. A rohanás figyelemzavart okozhat, mely balesetveszélyes és a közlekedésben nincs helye.
5. Többször gyakoroljuk vele az átkelést a bonyolultabb kereszteződésekben! A közlekedési szabályokat gyakorlat közben rögzítsük benne!
6. Feltűnés nélkül ellenőrizzük, hogy betartja-e a szabályokat, ha egyedül megy!
7. A gyermekre ne az út másik oldalán várjunk – elkerülendő, hogy meglátva minket figyelmetlenül átrohanjon az úttesten!
8. Ha lakott területen kívüli közutat is igénybe kell vennie, viseljen feltűnő vagy fényvisszaverő ruhadarabot, amelyet a közlekedés többi résztvevője kellő távolságból észlelhet!
9. A gyermeket mindig a járda belső oldalán, az úttesttől távol kísérjük, az átkelőhelynél erre szintén figyeljünk!
10. Gyermekünkkel együtt közlekedéskor az életkori sajátosságának megfelelően magyarázzuk el a legfontosabb közlekedési szabályokat, és a jelzőtáblák jelentéseit!
11. Ha utasként szállítjuk gyermeket, a passzív biztonsági eszközök használatát követeljük meg, életkori sajátosságainak megfelelően használjuk a gyermekbiztonsági rendszereket. Magyarázzuk el a gyermeknek, hogy ez miért nagyon fontos.
Szabadidő:
Este, vagy hétvégente jusson idő arra, hogy megbeszéljék gyermekeikkel a történteket. Lehet, hogy beszámolnak olyan dologról is, ami miatt a biztonságuk érdekében lépni kell.
Ilyen esetben ne legyenek restek megkeresni az iskola, önkormányzat, vagy Rendőrség illetékesét.
Fotók: Internet   

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
K E C S K E M É T

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, e-mail: elbir@bacs.police.hu
www.police.hu/bacs/bunmegelozes

 

Vélemény, hozzászólás?