MA2024.05.12.
images

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer

Tudd, hogy az internet mit tud rólad!

Gyerekek a közösségi médiában

A 11-12 éves gyerek jelentős része már rendelkezik okostelefonnal és közösségi média profillal. A gyerekek túl sok személyes adatot (születési idő, lakcím, iskola, e-mail cím) tesznek közzé, nem egyszer idegenek részére is hozzáférhetően. A közösségi média a személyiséglopáson túl az internetes zaklatás kockázatát is jelentősen növeli.

Szülők a közösségi médiában

Átlagosan egy szülő évente 71 képet és 29 videót oszt meg a közösségi médiában gyermekéről születésétől 13 éves koráig. Ennél többet küldenek a különböző üzenetküldő alkalmazásokon keresztül. Sok szülő idegenekkel is megosztja képeket, videókat, ami személyiséglopáshoz vezethet és jelentősen növeli a gyermeke veszélyeztetettségét is.

Okostelefonok és tabletek

A 8-10 éves gyerekek több mint fele rendelkezik tablettel vagy okostelefonnal. A böngészés mellett rendszeresen használnak különböző alkalmazásokat (pl. játékokat) az eszközökön. Egy kutatás keretében vizsgált alkalmazások többsége olyan nyomkövetőket tartalmazott, amellyel információkat gyűjthettek a felhasználó alkalmazáshasználati szokásairól, az eszköz földrajzi helyzetéről vagy a telepített alkalmazásokról.

Böngészés az interneten

Az interneten történő böngészés és vásárlás során a felhasználók sok személyes adatot és információt megosztanak magukról (pl. életkor, nem, lakcím, like-ok, egészségügyi adatok). A szülők keresési előzményeiből a gyermekeikkel kapcsolatos következtetések is levonhatóak. Az összegyűjtött adatok befolyásolhatják, hogy a felhasználó részére a szolgáltatók milyen személyre szabott tartalmat (hirdetések, keresési találatok, közösségi média bejegyzések) jelenítenek meg.

Internetes babakamerák

Az internetes babakamerák és egy mobilalkalmazás segítségével a szülők bárhonnan élőben követhetik a kamera képét. A gyárilag beállított jelszót könnyű kitalálni, ezért ha azt a szülők nem változtatják meg, a hackerek könnyen hozzáférhetnek a kamera által közvetített képhez, és így betekinthetnek az otthonokba is.

Internetes okosjátékok

Ezek a játékok lehetővé teszik, hogy a gyerekek üzeneteket rögzítsenek és ezeket lejátsszák a családtagjaiknak és barátaiknak. Az üzeneteket a játékok online tárolják és előfordult, hogy idegenek több millió ilyen üzenethez fértek hozzá.

Okoshangszórók

A személyi asszisztensként használt okoshangszórók rögzíthetik a gyerekek hangját, ahogy azok elkezdenek beszélni. A hangszórók rögzítik és online tárolják az elhangzottakat. Ha valaki hozzáfér a felhasználó profiljához, hozzáfér az elhangzott kérdésekhez és utasításokhoz is.

Helymeghatározós karórák

A nyomkövetős órák segítségével a szülők tudják, hogy merre van gyermekük. A rögzített adatokat online tárolják, így feltérképezhető a gyerek rendszeres mozgása. Biztonsági kockázat, hogy az adatok és a fiók nem törölhetőek. Egyes esetekben magáról az óráról sem lehet törölni az adatokat, így azok eladás esetén mások részére is hozzáférhetőek lesznek.

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
K E C S K E M É T

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil:: +3620/560-5146
e-mail: elbir@bacs.police.hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?