MA2024.05.11.
01-12-54-protection

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer

A védelem első vonala: a vírusirtó programok

A védekezés legfontosabb és megkerülhetetlen módja egy megfelelő vírusirtó program telepítése és használata. A modern vírusirtók természetesen nem csak a vírusok, hanem általában a rosszindulatú programok elleni védekezést is szolgálják.
A vírusirtó programok között léteznek ingyenesek és fizetősek egyaránt. Fontos, hogy egy vírusirtó mindenképpen legyen telepítve és bekapcsolva, viszont csak egy ilyen programot telepítsünk, mert egynél több ilyen alkalmazás használata esetén problémák jelentkezhetnek.

A vírusirtó programok egyrészt adatbázisok alapján azonosítják a káros programokat. Az adatbázist a vírusirtó szoftver gyártója rendszeresen frissíti, a frissítéseket a legtöbb vírusirtó szoftver automatikusan letölti az interneten keresztül.

A modern vírusirtó programok az adatbázis alapú azonosítás mellett beépített elemző algoritmusok segítségével – a programok kódjának vagy viselkedésének elemzésével – azonosítják a rosszindulatú programokat. Mivel egy új vírus megjelenése után több nap is eltelhet, amíg a vírusirtó program gyártója adatbázisát frissíti, a modern vírusirtók addig is védelmet nyújthatnak a legtöbb kártevő ellen.

A vírusirtóban legyen engedélyezve az automatikus frissítés és a valós idejű védelem.
Az automatikus frissítés biztosítja, hogy a vírusirtó rendszeresen megkapja digitális kártevők azonosításához szükséges legfrissebb információkat.

A valós idejű védelem folyamatos védelmet nyújt külön felhasználói beavatkozás (pl. vizsgálat futtatása) nélkül is.
A vírusirtó csak akkor nyújt védelmet, ha be van kapcsolva. Ha kikapcsoljuk, akkor védelem megszűnik!

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
K E C S K E M É T

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil:: +3620/560-5146
e-mail: elbir@bacs.police.hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

 

Vélemény, hozzászólás?