MA2024.05.11.

Jelentkezés az ” Útravaló Ösztöndíjprogram”- 2018/2019. tanév II. félévére VEKOP

ÖSZTÖNDÍJ ÉS MENTORÁLÁSI
TÁMOGATÁS HÁTRÁNYOS
HELYZETŰ TANULÓKNAK –
ÚTRAVALÓ ÖSZTÖNDÍJPROGRAM

EFOP-3.1.4.-15-2015-00001

VEKOP-7.3.1.-17-2017-00001

FELHÍVÁS

AZ

„ÖSZTÖNDÍJ ÉS MENTORÁLÁSI TÁMOGATÁS HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TANULÓKNAK – ÚTRAVALÓ ÖSZTÖNDÍJPROGRAM”

 

VEKOP-7.3.1-17-2017-00001 EURÓPAI UNIÓS PROJEKT

CÉLCSOPORTJA RÉSZÉRE

ÚT A KÖZÉPISKOLÁBA, ÚT AZ ÉRETTSÉGIHEZ ALPROGRAMOK

 

2018/2019-ES TANÉV

2019. március – 2019. július

A meghirdetés dátuma: 2019. március 13.

Tartalomjegyzék

1. Az európai uniós finanszírozású Útravaló ösztöndíjprogram szakmai háttere ……………………………….3

2. A kiemelt projekt megvalósítója………………………………………………. 3

3. A jelentkezési felhívás céljai ……………………………………………………3

4. A támogatás forrása ………………………………………………………………4

5. Jelentkezők köre …………………………………………………………………..4

6. Jelentkezési feltételek az Út a középiskolába, és az Út az érettségihez alprogramokban (A jelentkezés pontos menete az Útmutató 1. pontjában leírtak szerint történik.) ………………………………..6

7. Kötelező szakmai tevékenységek ……………………………………………7

8. A támogatási összeg formája és mértéke …………………………………9

9. Támogatási időszak ……………………………………………………………..12

10. A jelentkezések benyújtásának módja, határideje, és helye ………12

2

1. Az európai uniós finanszírozású Útravaló ösztöndíjprogram szakmai háttere

Az Útravaló Ösztöndíjprogram 2005 óta működik. Az Útravaló Ösztöndíjprogram „Út a középiskolába” és

„Út az érettségihez” esélyteremtő alprogramjai a 2016/2017-es tanévtől a Széchenyi 2020 program európai uniós forrásaiból kerülnek támogatásra „Ösztöndíj és mentorálási támogatás hátrányos helyzetű tanulóknak – Útravaló Ösztöndíjprogram” (VEKOP-7.3.1-17-2017-00001).

Az Útravaló Ösztöndíjprogram alprogramjaiként az „Út a középiskolába” és az „Út az érettségihez” esélyteremtő alprogramok a hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességének elősegítése kapcsán meghatározó programelemek a hazai felzárkózási programok között. Az esélyteremtő ösztöndíjprogramok hozzájárulnak a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentéséhez, a hátrányos helyzetű tanulók végzettségi szintjének növeléséhez. Az ösztöndíjprogramok nem csupán pénzbeli támogatásra fókuszálnak. Az Útravaló Ösztöndíjprogramok olyan komplex szolgáltatást nyújtanak, amelyben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, köztük roma tanulók nemcsak a tanulmányi előmenetelben, hanem személyiségük fejlesztésében, motivációjuk és önértékelésük erősítése terén is magas színvonalú támogatást kapnak szakmailag felkészült mentorok bevonásával.

Társadalmi és gazdasági hátrányokra visszavezethetően a korai iskolaelhagyás aránya különösen magas a roma tanulók körében. Ezért a 2012/2013-as tanévtől az esélyteremtő ösztöndíjak valamennyi alprogramjába újonnan jelentkezők közül legalább 50 %-ot el kell érnie roma származású tanulók arányának.

A jelentkezési felhívás az Útravaló Ösztöndíjprogramról szóló 152/2005. (VIII. 2.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet) és a VEKOP-7.3.1-17 kódszámú felhívás, valamint a hatályos jogszabályok alapján készült.

 

2. A kiemelt projekt megvalósítója

 

A kiemelt projekt megvalósítója az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő – Európai Uniós Projektigazgatóság (a továbbiakban: Projektiroda).

 

3. A jelentkezési felhívás céljai

 

Az Útravaló Ösztöndíjprogram esélyteremtő alprogramjainak célja a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, köztük roma tanulók iskolai sikerességének elősegítése, tanulási motivációjuk és önértékelésük erősítése mentori támogatással. Továbbá, elsődleges célként jelenik meg az olyan – a mentorok közötti – együttműködés lehetőségének megteremtése, mely a program szellemiségének fenntartását biztosíthatja.

 

3

 

– Az „Út a középiskolába” alprogram célja a részt vevő tanulók felkészítése érettségit adó középiskolában való továbbtanulásra.

A projekt célkitűzése, hogy az Út a középiskolába alprogramban résztvevő tanuló a mentorálási tevékenységét, és az ösztöndíjas időszakot követően lehetőség szerint felvételt nyerjen érettségit adó középiskolába.

– Az „Út az érettségihez” alprogram célja a részt vevő tanulók támogatása a középiskola sikeres befejezésében, a sikeres érettségi vizsga, és a felsőoktatási intézménybe történő felvétel elősegítése.

A projekt célkitűzése, hogy az „Út az érettségihez” alprogramban résztvevő tanuló a mentorálási tevékenységet és az ösztöndíjas időszakot követően eredményes érettségi vizsgát tegyen.

4. A támogatás forrása

A támogatás forrását a Széchenyi 2020 program keretében (a Közép-magyarországi Régióban) a VEKOP-7.3.1-17-2017-00001 azonosítószámú „Ösztöndíj és mentorálási támogatás hátrányos helyzetű tanulóknak – Útravaló Ösztöndíjprogram kiemelt projekt biztosítja.

Ha a tanuló a Közép-magyarországi Régió területén él vagy tanul, abban az esetben a VEKOP-7.3.1-17-2017-00001 projekt célcsoportjába tartozik.

A projekt célcsoporti besorolást az Útravaló Ösztöndíj Kezelési és Információs Rendszer (továbbiakban: UKIR) a megadott információk alapján végzi el, amely az Útmutatóban található meg.

 

5. Jelentkezők köre

  1. A jelentkezést benyújthatja:

A 2018/2019-es tanév II. félévére vonatkozóan új pályázóként jelentkező tanuló-mentor páros.

Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy azon tanuló-mentor párosok, akik a 2018/2019. tanévben jelentkezést benyújtottak, de a határidőre vonatkozó követelményeket nem teljesítették, vagy a hiánypótlási felhívásnak nem tettek eleget, jelen felhívás keretében ismét, új jelentkezésként benyújthatják jelentkezésüket.

 

 

  1. 1.A tanulói jelentkezés feltétele

 

Magyarország területén működő köznevelési intézménnyel tanulói jogviszonyban álló magyar vagy külföldi állampolgár, aki a jelentkezés benyújtásának időpontjában halmozottan hátrányos helyzetű vagy védelembe vett vagy családba fogadott vagy ideiglenes hatállyal elhelyezett vagy utógondozásban részesül vagy hátrányos helyzetű, és a 2018/2019. tanévben nappali rendszerű iskolai oktatás keretében a következő feltételeket teljesíti:

 

  • az Út a középiskolába” alprogram esetén: 7-8. évfolyamon tanul és a 2017/2018. tanév végi tanulmányi átlaga eléri a 3,0-et;

4

  • az „Út az érettségihez” ösztöndíj esetében középiskolában érettségit adó képzésben 9-12. évfolyamon, illetve 6 vagy 8. évfolyammal működő középiskolában 7-12. évfolyamon, vagy két tanítási nyelvű vagy nyelvi előkészítő osztállyal induló oktatásban 7-13. évfolyamon tanul (az előbbi évfolyamokba beleértendők a 7 Ny, 7 N, 9 N és 9 Ny és 9 Kny évfolyamok is); továbbá a szakközépiskola érettségi vizsgára felkészítő 12-13. évfolyamain tanul és a 2017/2018. tanév végi tanulmányi átlaga eléri a 2,5-öt.

13. évfolyamos tanulóra vonatkozóan abban az esetben nyújtható be jelentkezés az alprogram keretében, amennyiben a tanuló két tanítási nyelvű oktatás vagy nyelvi előkészítő vagy nemzetiségi nevelés-oktatás képzés keretében, illetve a szakközépiskola érettségi vizsgára felkészítő 13. évfolyamán végzi az évfolyamot.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a magatartás és szorgalom jegyek nem számítandóak az átlagba!

 

Nem nyújthat be jelentkezést az a tanuló:

 

    • aki a jelentkezés benyújtásának időpontjában részt vesz Arany János Tehetséggondozó programban,

    • aki a 2017/2018. tanév végén évismétlésre kötelezett,

    • aki a 2018/2019-es tanév kezdetétől a jelentkezés benyújtásáig 10 órát meghaladóan igazolatlanul mulasztott,

    • aki szakiskolai képzésben részesülő 9.- 10. – 11.- évfolyamos tanuló.

 

5.2. A mentori jelentkezés feltétele

Mentorként jelentkezhet az „Út a középiskolába” és az „Út az érettségihez” alprogramok esetében az a személy, aki:

 

  • tanárképzésben vagy tanítói képzésben szakképzettséget szerzett, vagy

  • szociálpedagógus, vagy

  • gyógypedagógus, vagy

  • fejlesztő pedagógus, vagy

  • a pedagógusképzést folytató felsőoktatási intézmény hallgatója, aki a fenti végzettségeket adó képzésekben az utolsó két félév valamelyikének teljesítését a támogatási időszakba tartozó félévben kezdi meg.

Az Útravaló ösztöndíjprogram keretében annak a mentornak a jelentkezése nyújtható be, aki a fenti feltételek valamelyikének megfelel. A mentori regisztráció során a jelentkező mentornak önéletrajzát és diplomamásolatát kell csatolnia, a pedagógusképzést folytató felsőoktatási intézmény hallgatójának pedig az önéletrajz mellett a felsőoktatási intézmény igazolását arról, hogy a mentor a pedagógusképzés mely évfolyamának hallgatója. (Aki jelenleg már rendelkezik elfogadott mentori regisztrációval, újabb regisztráció nem szükséges.)

Nem jelentkezhet mentornak az a személy:

  • aki az „Út a tudományhoz” alprogramban mentorként vesz részt,

  • aki szülője/gondviselője a mentorálandó tanulónak.

5

 

6. Jelentkezési feltételek az Út a középiskolába, és az Út az érettségihez alprogramokban (A jelentkezés pontos menete az Útmutató 1. pontjában leírtak szerint történik.)

  • A tanuló és a mentor csak közösen jelentkezhet.

  • A jelentkezés abból a nappali rendszerű oktatási intézményből történhet, amellyel a tanuló tanulói jogviszonyban áll.

  • A jelentkezések benyújtását az intézmény vezetője által kijelölt, ún. Feladat-ellátási hely adminisztrátor (a továbbiakban: FEH adminisztrátor) hagyja jóvá.

  • A jelentkezéssel és a megvalósítással kapcsolatos feladatok ellátása az UKIR felületen keresztül történik, amelynek elérhetősége: https://ukir.emet.gov.hu

6.1.Tanulók jelentkezése:

A jelentkezéshez tartozó regisztrációs nyilatkozatokat, űrlapokat annak az intézménynek a FEH adminisztrátorának kell összegyűjtenie, amellyel a pályázó tanuló tanulói jogviszonyban áll.

 

  • A FEH adminisztrátornak az általa összegyűjtött jelentkezéseket alprogramonként egy-egy, összesített pályázat formájában, nem önálló gazdálkodású intézmények esetében a gazdasági ügyekért felelős vezető ellenjegyzésével kell a pályázati kiírásban meghatározott határidőig továbbítania a Projektirodához. A határidőn túl benyújtott vagy postára adott jelentkezéseket a Projektiroda további bírálat nélkül elutasítja.

  • Az ösztöndíjprogram céljának megvalósulását a tanulók köznevelési intézményeken keresztül a mentorok segítik.

  • Az „Út a középiskolába” és az „Út az érettségihez” alprogramokra azon nappali rendszerű iskolai oktatásban tanulók jelentkezését hagyhatja jóvá a FEH adminisztrátor, akik az 5.1. pontban foglaltaknak megfelelnek.

 

6.2 Mentorok jelentkezése

 

Az iskolai sikerességet előmozdító, hátrányok kompenzálását szolgáló esélyteremtő ösztöndíjprogramokra csak azon mentorok jelentkezését várjuk, aki a tanuló köznevelési intézményének FEH adminisztrátorának jóváhagyásával teljes mértékben megfelelnek a mentori feltételeknek (5.2. pont).

 

A 2018/2019. tanévben egy mentor összesen legfeljebb öt tanuló tekintetében vállalhat mentori szerepet.

Kivétel: Az Útravaló ösztöndíjak esetében a mentorként pályázó személy az adott tanévben a fenti számot meghaladó számú, de legfeljebb nyolc tanuló mentorálását vállalhatja az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:

  • ha az általa mentorálandó, valamennyi jelentkező tanuló köznevelési intézménye a településen az egyetlen köznevelési intézmény (jelen esetben köznevelési intézmény alatt általános iskolát és középiskolát értünk), és

  • a köznevelési intézményben a hátrányos helyzetű tanulók aránya eléri a 80%-ot.

6

Fontos tudnivaló: Amennyiben ez a feltétel fennáll, és a mentor ötnél több tanuló mentorálását vállalná, azt az UKIR felületen a FEH adminisztrátor a megfelelő dokumentum feltöltésével kérelmezheti. Ennek a dokumentumnak intézményvezető általi hiteles igazolásnak kell lennie, melyben kijelenti, hogy az adott intézménybe járó tanulók legalább 80%-a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű. A Projektiroda a kérelem elbírálását követően lehetővé teszi a magasabb számú jelentkezés rögzítését az UKIR felületen.

7. Kötelező szakmai tevékenységek

7.1 Mentorok tekintetében

Mentorálja a tanulót és együttműködik a Projektirodával:

 

  • A mentor az általa mentorált tanulóval kapcsolatosan egyéni fejlesztési tervet készít, és az UKIR felületen benyújtja azt. Az egyéni fejlesztési terv alapján a tanuló haladását, fejlődését, illetve az ezeket hátráltató okokat a támogatási időszakban egy alkalommal, és a tanév végén értékeli. Fentiek a tanulói és mentori ösztöndíj kifizetésének alátámasztására szolgálnak.

  • A mentor a támogatott időszak alatt a mentorált tanuló tanulmányi előmenetelének nyomon követését, valamint a mentorálás során alkalmazott pedagógiai eszközök hatékonyságának vizsgálatát lehetővé tevő egyéni előrehaladási naplót vezet naprakészen. Az egyéni előrehaladási naplót a Projektiroda által előre megadott formátumban és tartalmi elemekkel készíti el az UKIR felületen.

  • A mentor a vonatkozó tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletben meghatározott tanítási szünetek kivételével rendszeresen és személyesen kapcsolatot tart az általa mentorált tanulóval, ezen belül legalább heti 2 órában /havonta 8 óra/ – önállóan vagy több tanuló esetén csoportosan – a mentorált tanuló felkészítésével foglalkozik, amely foglalkozásokat napra készen dokumentálja a tanulóról vezetett egyéni előrehaladási naplóban. A foglalkozásoknak legfeljebb ötven százaléka lehet csoportos.

  • A foglalkozások havonta egyszer tömbösítve is megvalósíthatóak, a rendszeres, legalább heti szintű kapcsolattartás figyelembe vételével.

  • Az összes havi óraszám egy alkalommá csak a 2019. július hónapban vonható össze.

  • Támogatja a tanulót a versenyekre, felvételire való felkészülésben.

  • Rendszeresen személyes kapcsolatot tart az osztályfőnökkel, illetve szükség esetén szaktanárokkal.

  • Családlátogatáson vesz részt a tanév során minimum egy alkalommal, erről jegyzőkönyvet készít, és azt feltölti az UKIR felületre.

  • Részt vesz a Projektiroda által szervezett rendezvényeken.

  • A jelentkezés során segítséget nyújthat az érintett tanulónak, illetve szüleinek a tanuló adóazonosító jelének igénylése, valamint az ösztöndíjak folyósításához szükséges személyes iratok beszerzésében.

  • A tanulóval kapcsolatos minden olyan változást, amely kihat az ösztöndíj jogosultságára, folyósítására, 8 napon belül a Projektiroda részére jelezni köteles!

  • Az adatváltozás minden esetben az UKIR felületen rögzítendő (Személyes-Bejelentéseim menüpont).

7

 

  • A 10 óra igazolatlan hiányzást meghaladó mulasztást, igazolással kiesésként az UKIR-ban haladéktalanul be kell jelenteni. Amennyiben a mentor ezen kötelességének nem tesz eleget, a jogosulatlanul kifizetésre került ösztöndíjak visszakövetelésére kerülhet sor. A kiesés-bejelentésben a 11. igazolatlan óra elérését szükséges alátámasztani!

  • A Projektirodával együttműködve, az általuk meghirdetett pedagógus-továbbképzésen vesz részt. (277/1997. (XII. 22.) Kormányrendelet szerint akkreditált, 30 óra/távoktatás)

  • A támogatás időszak 3. hónapját követően beszámolót, a tanév zárását követően pedig záró beszámolót készít a Projektiroda által meghatározott módon és határidőig az UKIR felületen. A 2019. júliusi időszakra vonatkozóan beszámolót a záró beszámoló benyújtását követően kell elkészíteni.

  • Segíti a tanulót a tanulásban és a pályaválasztásban.

 

Felhívjuk a figyelmet: Amennyiben a mentor a köznevelési intézmény alkalmazásában áll, úgy a fenti feladatokat a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvényben meghatározott munkaköri feladatain felül köteles ellátni.

 

 

  1. 2. Ösztöndíjas tanuló tekintetében

 

Részt vesz a mentorálási tevékenységben, együttműködik a mentorral az alábbiakban:

 

  • Aktívan részt vesz az egyéni fejlesztési terv, illetve a mentori beszámoló elkészítésében, ahol saját munkájának, eredményeinek értékelésén túl a mentorral közös munkájukat érintő észrevételeket és javaslatokat tesz.

  • Részt vesz és együttműködik a mentor által megtartott felkészítő foglalkozásokon (a tanév rendjéhez igazodva 2 óra/hét, illetve 2019. július hónapban 8 óra.)

  • Tanulmányi eredményét megtartja vagy javítja, (vagy az 5.1-es pontban meghatározott rontási értéket nem lépi túl)

  • Eleget tesz iskolalátogatási kötelezettségének, és az ösztöndíjas időszak alatt, egy tanévben igazolatlanul 10 óránál többet nem mulaszt.

  • Részt vesz a Projektiroda által szervezett értékelő és élményt adó programokon vagy versenyeken.

 

Az „Út a középiskolába” alprogrammal kapcsolatos speciális elvárás:

 

A tanulói tárgyi tudás, a készségek és képességek szintjének emelése érdekében elvárás/követelmény, hogy a tanuló egyéni fejlesztési tervében fejlesztendő területként megjelölt legalább két területen a mentor által választott mérőeszközzel mérhető előrelépés következzen be, vagy a tanuló bármely tantárgyból 1 egész jegyet javítson.

 

  1. 3. Támogató tevékenység a köznevelési intézmény tekintetében

8

Az ösztöndíjprogram céljainak elérése érdekében szükséges a befogadó köznevelési intézmény támogatása, amely az alábbiakban valósulhat meg:

 

  • Regisztráció benyújtása,

  • Jelentkezések benyújtásának elősegítése,

  • Az ösztöndíjprogram szakszerű megvalósításának, az adott programcél(ok) elérésének elősegítése, támogatása az intézményben.

  • Az ösztöndíjas mentor Projektiroda által szervezett szakmai programokon történő részvételének elősegítése, támogatása (amennyiben a mentor a köznevelési intézmény munkavállalója).

  • Az ösztöndíjas tanuló a Projektiroda által szervezett értékelő és élményt adó programokon, versenyeken való részvételének támogatása.

  • Az ösztöndíjas mentorok képzéseken való részvételének engedélyezése és támogatása (amennyiben a mentor a köznevelési intézmény munkavállalója).

  • Amennyiben a mentor beszámolási kötelezettségének nem tesz eleget, a Projektiroda felhívja az intézmény vezetőjét a hiányok pótlására a tanulói ösztöndíj elszámolhatósága érdekében.

 

 

8. A támogatási összeg formája és mértéke

 

  • A támogatás (ösztöndíj) utófinanszírozású, vissza nem térítendő, amely 100%-os támogatási intenzitású.

  • A támogatási időszakra vonatkozó tanulói ösztöndíj a 2017/2018. évi tanév végi tanulmányi eredményétől függően differenciált.

 

Az ösztöndíjas mentorok és tanulók ösztöndíja a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1. számú melléklet 4.16. pontja szerint adómentes bevételnek minősül.

A támogatási keretösszeget figyelembe véve a keretösszegtől függően meghatározott számú hátrányos helyzetű tanuló és a hozzájuk tartozó mentorok támogatására lesz lehetőség.

 

  1. 1.Az „Út a középiskolába” alprogram

 

A tanuló a 2017/2018. tanév végi tanulmányi átlaga alapján 7 000-14 000 Ft/hó ösztöndíjban részesül, (legfeljebb) 5 hónapon keresztül.

Az ösztöndíj mértéke a mentor esetében (legfeljebb) 5 hónapon keresztül: egységesen 7 000 Ft/tanuló/hó.

Az ösztöndíj összege a tanulmányi átlag figyelembe vételével:

 

Út a középiskolába alprogram

Tanulmányi átlag min

Tanulmányi átlag max

Ösztöndíj összege

3,0

3,49

7 000,- Ft/hó

3,5

3,99

9 000,- Ft /hó

4,0

4,49

11 500,- Ft/hó

4,5

5,0

14 000,- Ft/hó

 

9

 

A mentori ösztöndíj utalásának folyamatos feltétele:

 

  • A mentor a támogatás 2019. márciustól 2019. júliusig tartó időszakára eső ösztöndíjra csak abban az esetben jogosult, ha teljesíti a jelen felhívás a 7.1. pontjában leírt kötelességeit.

 

A mentor utolsó kéthavi (2019. június-július) ösztöndíjára abban az esetben jogosult, ha a jelen felhívásban rögzített mentori kötelező szakmai tevékenységeket (7.1.) maradéktalanul teljesítette, és

 

    • az általa mentorált tanuló az előző tanév végi tanulmányi átlagát javította, megtartotta (a megvalósítás tanévében három tizednél többel nem rontott), és

    • az általa mentorált 7. évfolyamos tanuló felsőbb évfolyamba lép, vagy az általa mentorált 8. évfolyamos tanuló középfokú iskolába felvételt nyert.

 

Amennyiben a mentorált tanuló a tanév végén évfolyamismétlő, javító – vagy osztályozó vizsgára utalt, abban az esetben a mentor az utolsó kéthavi (2019 június-július) ösztöndíjra nem jogosult.

 

A tanulói ösztöndíj utalásának folyamatos feltétele:

 

  • A tanuló a támogatás 2019. márciustól 2019. júliusig tartó időszakára eső ösztöndíjra csak abban az esetben jogosult, ha teljesíti a jelen felhívás 7.2 pontjában leírt kötelességeit.

 

  1. 2. „Út az érettségihez” alprogram

A tanuló az előző év végi tanulmányi átlaga alapján 8 000-15 000 Ft/hó ösztöndíjban részesül, (legfeljebb) 5 hónapon keresztül.

A támogatási összeg differenciált megoszlása:

Az ösztöndíj mértéke a mentor esetében (legfeljebb) 5 hónapon keresztül: egységesen 7 000 Ft/tanuló/hó

 

Az ösztöndíj összege a tanulmányi átlag figyelembe vételével:

 

Út az érettségihez alprogram

Tanulmányi átlag min

Tanulmányi átlag max

Ösztöndíj összege

2,5

2,99

8 000,- Ft/hó

3,0

3,49

9 500,- Ft/hó

3,5

3,99

11 000,- Ft/hó

4,0

4,49

13 000,- Ft/hó

4,5

5,0

15 000,- Ft/hó

 

A mentori ösztöndíj utalásának folyamatos feltétele:

 

  • A tanuló a támogatás 2019. márciustól 2019. júliusig tartó időszakára eső ösztöndíjra csak abban az esetben jogosult, ha teljesíti a jelen felhívás 7.1. pontjában leírt kötelességeit.

 

A mentor utolsó kéthavi (2019. június-július) ösztöndíjára abban az esetben jogosult, ha a jelen felhívásban rögzített mentori kötelező szakmai tevékenységeket (7.1.) maradéktalanul teljesítette és

10

 

  • az általa mentorált tanuló felsőbb évfolyamba lép, vagy az általa mentorált utolsó éves tanuló sikeres érettségi vizsgát tesz, és

  • a tanuló az előző tanév végi tanulmányi átlagát javította, megtartotta (nem rontotta 9, 9 Ny, 9 Kny, 9 N évfolyamos tanuló esetén kilenc tizednél többel, 10-13. évfolyamos tanuló esetén négy tizednél többel) a megvalósítás tanévében.

 

Amennyiben a mentorált tanuló a tanév végén évfolyam ismétlő, javító – vagy osztályozó vizsgára utalt, abban az esetben a mentor az utolsó kéthavi (2019. június-július) havi ösztöndíjra nem jogosult.

A tanulói ösztöndíj utalásának folyamatos feltétele:

 

  • A tanuló a támogatás (legfeljebb) márciustól júliusig tartó időszakára eső ösztöndíjra csak abban az esetben jogosult, ha teljesíti a jelen felhívás 7.2. pontjában leírt kötelességeit.

 

8.3 A 2018/2019. tanév kiegészítő ösztöndíja

 

2018/2019. tanévben a tanulók tanév végi tanulmányi eredményei alapján a költségvetési források figyelembe vételével egyszeri, kiegészítő kifizetésére kerülhet sor.

 

A 2018/2019. tanévben a tanulók és mentorok számára kiegészítő ösztöndíj kifizetésére kerülhet sor legalább a kiemelt projekt felhívásban meghatározott ösztöndíj kifizetési kötelezettség teljesítése érdekében és legfeljebb a projekt költségvetésében rendelkezésre álló összeg mértékéig:

 

A mentorok részére fizethető egyszeri ösztöndíj feltétele:

  • Legfeljebb egyhavi mentori ösztöndíjnak megfelelő összeg tanulónként, amennyiben a tanuló a 2017/2018. tanév végi átlagához képest, maximum fél jegyet javított, és a tanévet sikeresen befejezi.

  • Legfeljebb kéthavi mentori ösztöndíjnak megfelelő összeg tanulónként, amennyiben a tanuló a 2017/2018. tanév végi átlagához képest több, mint fél jegyet, de legfeljebb egy egész jegyet javított, és a tanévet sikeresen befejezi.

  • Legfeljebb öthavi mentori ösztöndíjnak megfelelő összeg tanulónként, amennyiben a tanuló a 2017/2018. tanév végi átlagához képest több, mint egy egész jegyet javított, és a tanévet sikeresen befejezi.

A tanulók részére fizethető egyszeri ösztöndíj feltételei:

  • Legfeljebb egyhavi ösztöndíjnak megfelelő összeg, amennyiben a tanuló a 2017/2018. tanév végi átlaga nem érte el a 4,5-et, és a tanulmányi átlagához képest maximum fél jegyet javított, és a tanévet sikeresen befejezi.

  • Legfeljebb kéthavi ösztöndíjnak megfelelő összeg, amennyiben a tanuló a 2017/2018. tanév végi átlagához képest több, mint fél jegyet, de legfeljebb egy egész jegyet javított és a tanévet sikeresen befejezi.

11

  • Legfeljebb öthavi ösztöndíjnak megfelelő összeg tanulónként, amennyiben a tanuló a 2017/2018. tanév végi átlagához képest több, mint egy egész jegyet javított, és a tanévet sikeresen befejezi.

  • Legfeljebb kéthavi ösztöndíjnak megfelelő összeg, ha a tanuló 2017/2018. tanév végi tanulmányi átlaga elérte a 4,5-et, és a 2018/2019. tanév végi tanulmányi átlaga sem alacsonyabb 4,5-nél.

  • Legfeljebb öthavi ösztöndíjnak megfelelő összeg, ha a tanuló 2017/2018. tanév végi tanulmányi átlaga elérte a 4,8-et, és a 2018/2019. tanév végén tanulmányi átlagát megtartotta vagy javította.

Az egyszeri ösztöndíj kifizetésének feltétele továbbá, hogy az Út a középiskolába alprogramban résztvevő 8. évfolyamos tanuló érettségit adó középiskolába érettségit adó képzésre nyerjen felvételt a 2019/2020. tanévre, valamint az Út az érettségihez alprogramban résztvevő tanuló sikeres érettségi vizsgát tett a 2018/2019. tanév végén legkésőbb 2019. június 30-ig.

 

9. Támogatási időszak

A vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó támogatási időszak a 2019. márciustól legkésőbb 2019. július 31. napjáig tart.

10. A jelentkezések benyújtásának módja, határideje, és helye

Az Útravaló ösztöndíjra a tanuló és a mentor közösen jelentkezhet. A jelentkezés részletes feltételeit a Jelentkezési Útmutató rögzíti, amely az www.ukir.emet.gov.hu, valamint az www.emet.gov.hu oldalakon elérhető.

 

 

REGISZTRÁCIÓS ÉS JELENTKEZÉSI FOLYAMATOK

 

A jelentkezési időszakhoz kapcsolódó fontos határidők:

Az elektronikus jelentkezés benyújtásának határideje: 2019. 04. 14.

Papíralapú dokumentumok postára adásának határideje: 2019. 04. 15.

FELHÍVJUK FIGYELMÜKET, HOGY A PROJEKTIRODA A TERVEZETT SZÁMÚ JELENTKEZÉS BENYÚJTÁSA ESETÉN A JELENTKEZÉSEK BENYÚJTÁSÁNAK LEHETŐSÉGÉT FELFÜGGESZTI.

A jelentkezés benyújtásának felfüggesztéséről előzetesen e-mailben tájékoztatja a az UKIR rendszerben regisztrált mentorokat és a FEH adminisztrátorokat.

A postai feladásról szóló tértivevényt vagy ajánlott levél feladásáról szóló bizonylatot kérjük, őrizzék meg.

12

A jelentkezést postai úton az alábbi címre kérjük beküldeni:

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

Útravaló ösztöndíjprogram Projektiroda

2018/2019. tanév/II.

1389 Budapest, Pf. 121.

A határidőn túl benyújtott vagy postára adott jelentkezéseket a lebonyolító szerv további bírálat nélkül elutasítja.

 

 

13

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?