MA2024.05.11.
675700_internet_csalas_online_bank

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer

Becsapós email-ek

/adathalászat = phishing/

A Nemzeti Adó és Vámhivatal honlapján figyelmezteti az állampolgárokat az ismét megjelenő adathalász tevékenységre.
Mint írják: „ A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot. A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.”
https://www.nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/hirek/Ujra_csalok_elnek_vis20181015.html?query=adathal%C3%A1sz
Az ilyen és ehhez hasonló adathalász levelek célja az ügyfelek adatainak (belépési azonosítók, jelszavak, PIN kódok, számlaszámok,…) megszerzése, melyekkel később visszaéléseket követhetnek el az elkövetők.
Elsősorban Önök előzhetik meg azt, hogy adataik az adathalászok hálójában kössenek ki!
Jegyezzék meg!

– Az adóhatóság, a pénzintézetek, szolgáltatók soha nem kérnek személyes és bizalmas adatokat email útján. Soha ne adják meg adataikat email útján!
– Mindig alaposan tanulmányozzák át az ilyen témájú elektronikus leveleket:
Először a levél „nyelvezetét” vizsgálják meg. Sok esetben fordító programmal készült, rossz magyarsággal írott levelek érkeznek az email fiókokba. A valós szolgáltatók ilyet nem küldenek!

– Figyeljék meg a feladó email címét! Minden szolgáltató, pénzintézet saját internetes tartományából küldi elektronikus leveleit. A feladó címe alapján látható, hogy tévedésbe ejtés a levél célja. A valós szolgáltatók ilyet nem küldenek!
– Az érkezett levélbe ágyazott „adategyeztetéstsegítő” linkre soha ne kattintsanak! Ismeretlen internetes tartományba irányíthatja az óvatlan áldozatot, ahol többnyire a valós szolgáltató adatkezelő felületéhez hasonló oldalon találhatja magát a figyelmetlen
érintett. A valós szolgáltatók ilyet nem küldenek!
– Kezelje egészséges bizalmatlansággal azokat az email-eket, amelyek nem az Önnel kapcsolatban lévő hatóságtól, szolgáltatótól, vállalkozástól érkeztek. Amennyiben szeretne meggyőződni a levél hitelességéről, hívja fel telefonon a levélben megjelölt szolgáltató szervezetet.
– A gyanúsnak ítélt email-eket soha ne nyissák meg, inkább töröljék.
– A biztosan rossz szándékú, illetve kéretlen leveleket a levelezőprogramjukban jelöljék meg levélszemétként, blokkolják a levél küldőjét.

Képek: Internet + email-ben érkezett adathalász levelek

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
K E C S K E M É T

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil:: +3620/560-5146
e-mail: elbir@bacs.police.hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

 

Vélemény, hozzászólás?