MA2024.05.12.
07db8f3078aa504429c72aa55d6bf7b4

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer

Itt a fűtési szezon, megjelenhetnek a trükkös faárusok

Itt a fűtési szezon, így megyénkben is megjelenhetnek a trükkös faárusok. Minden évben több tucatnyi embert csapnak be a tűzifával házalók.
Trükkök tömegével verik át a megrendelőket a „tüzelős csalók”.

Elkövetési módszereik jellemzői a következők:
A kereskedelmi árnál jóval olcsóbban kínálják „kiváló” minőségű portékájukat plakátokon, hirdetési újságokban. Csak egy telefonszámot adnak meg a hirdetéseikben, az áru értékesítését pedig általában helyszínre szállítással vállalják.
A jármű platóján még tíz mázsának mondják a tüzelőt, udvaron leborítva a döbbent „megrendelő” már csak ennek a felét találja. A laikus vevő gyakran még csak becsülni sem tudja, hogy valóban annyit kapotte, amennyit megrendelt.
Előfordulhat, hogy nem a megrendelt minőségű tűzifát szállítják ki.
A vásárlás során, – ha nagyobb címletű bankjegyből vissza kell adni – kifigyelhetik, hol tartja a gyanútlan házigazda a pénzét, majd a figyelmét elterelve (vizet kérnek, WC-re, mosdóba mennek) megszabadítják tőle.

Hogyan lehet elkerülni az áldozattá válást?
– Fontolják meg a kiválónak tűnő – piaci árnál jóval kedvezőbb – ajánlatot! Őrizzék meg egészséges bizalmatlanságukat az árusokkal szemben.

– A megrendeléskor előre egyeztessenek időpontot a kiszállításhoz, és lehetőség szerint kérjék valamelyik szomszéd vagy rokon segítségét, jelenlétét, aki jártas a tüzelőanyagok vásárlásában.

– Kérjenek mérlegelést valamelyik közeli TÜZÉP telepen. Egy ilyen kérésnél a tisztességtelen szándékúak azonnal továbbállnak.

– Csak azután fizessenek, amikor mindent rendben találnak.

– Legyenek óvatosak, és ne engedjenek be otthonaikba idegeneket, így nem válhatnak trükkös tolvajok áldozatává.

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
K E C S K E M É T

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, e-mail: elbir@bacs.police.hu
www.police.hu/bacs/bunmegelozes

Vélemény, hozzászólás?