MA2024.05.13.
ped4

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer

Tippek, hogy mit tehet, ha bajba került az interneten

Kínos fotók a neten, heccből közzétett privát üzenetek, nem a nagyközönségnek szánt hang- és videófelvételek. Bárki válhat visszaélések áldozatává: gyerek vagy felnőtt, magánember vagy szervezet. Fontos tudni, mit lehet tenni ilyen helyzetekben. Lépten-nyomon utolérnek bennünket az értesítések. Könnyen előfordulhat, hogy olyan tartalom kerül fel az internetre, amit nem oda szántak a felvételeken szereplők. Ön mit tenne ilyen helyzetben?

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány honlapján az alábbi javaslatok olvashatók:
Az internetet nagyon jó és hasznos dolgokra lehet használni. Megoszthatók rajta a kedvenc zenék vagy saját készítésű fotók, videók, gondolatok. A lehetőségek határtalanok… Fontos azonban, hogy végig biztonságban érezze Magát! Gondolja végig, hogy kiknek szánja a posztot, milyen beállításokat használ, kik fogják azt végül látni.
 Talán nem is gondolja, de sokszor már a párbeszéd is segíthet megoldani a problémát! Jelezze a posztolónak, ha úgy érzi jogtalanul került ki valamilyen felvétel Önről az internetre. Sok esetben csak az információ hiánya jelenti a konfliktust, de ha már megfogalmazta, hogy mi zavarja, akkor könnyebben találhatnak olyan megoldást, ami az Ön számára is elfogadható.

Kérjen segítséget! Ha eredménytelenül zárulna a párbeszéd, Ön is be tudja jelenteni a káros vagy illegális tartalmakat a www.biztonsagosinternet.hu oldalon, ahol szakemberek segítenek abban, hogy azok mihamarabb lekerüljenek onnan.
 Tudnia kell, hogy a kép- és hangfelvételek, videók vagy más személyes adatok hozzájárulás nélkül nem kerülhetnek nyilvánosságra! Ha valaki ilyet tesz, azzal személyiségi jogait sérti, ami bűncselekmény. Ilyen esetben a rendőrséghez is fordulhat!
 Ha úgy érzi, hogy gyermekének, vagy gyermekkorú ismerősének segítségre van szüksége, keresse a Kék Vonal Internet Helpiline szolgáltatását az éjjel-nappal elérhető és ingyenesen hívható 116-111-es számon, vagy neten is:

http://kek-vonal.hu/index.php/hu/interaktiv-kapcsolatok
 Ahogyan azt az előzőekben olvashatták, az internet nagyon jó és hasznos dolog. Legyen Ön is tudatosabb, hogy biztonságban érezhesse Magát és tartsa tiszteletben mások jogait is, amikor feltölt valamit vagy közzéteszi posztját.
Forrás: http://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/kezdet/78-szakmai-szolgaltatasok/internetbiztonsag/488-6-tipp-hogy-mit-tehetsz-ha-bajba-kerultel-az-interneten
 

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
K E C S K E M É T

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil:: +3620/560-5146
e-mail: elbir@bacs.police.hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

Vélemény, hozzászólás?