MA2024.05.13.
18494043_3694069b87a32cd246ac4f1f467e9074_xl

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer

     Nefelejcs- ne felejts!

Május 25. – Eltűnt gyermekek világnapja

Május 25-én tartják az eltűnt gyermekek világnapját az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és társaira emlékezve. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az eltűnt illetve bántalmazott gyerekek ügyében a megelőzés illetőleg az országok közötti együttműködés fontosságára.

Az eltűnt és bántalmazott gyermekek világnapjának legfőbb jelképe a kék nefelejcs.

Nefelejcs: igaz szerelem, emlékek. Nevében hordozza jelentését. Figyelmeztet arra, hogy ne felejts! Az emlékezet, akár az emberiség egyetemes emlékezete, akár a mindennapokban való jó emlékezet megőrzése viszi előre a történelmet és az emberiséget. A visszaemlékezés üzenetét hozta el ez a kis kék virág. Régi magyar neve szemvigasztaló. Jelentése virágnyelven: „Három szó fejezi ki a viszontlátás vágyát: ne felejts engem!”. (Forrás: www.ironkate.eoldal.hu/cikkek/viragok—jelentese-.html) Nagyon fontos üzenetet hordoz az eltűnt gyermekek vonatkozásában is, hiszen amikor egy gyermek eltűnéséről hallunk, minél előbb viszont szeretnénk őt látni. A májusi hírlevelünkben éppen ezért szeretnénk az emberek figyelmét felhívni arra, hogy mennyire fontos odafigyelnünk egymásra. Tudnunk kell mi az oka annak, ha saját családunkban, környezetünkben eltűnik valaki, és mit tehetünk a megtalálása érdekében. Magyarországon minden évben több ezer gyermek eltűnését jelentik be. Bács-Kiskun megyében az eltűnések többsége a lakásotthonokban élő gyermekek szökéséből adódik, szerencsére nagyon kevés számban fordult elő családból eltűnés. Tapasztalataink szerint többségük rövid időn belül előkerül. Főként a gyermekotthonokból elszökött gyerekek esetében jellemző, hogy még aznap, legfeljebb másnap megtalálásra kerülnek. Vannak azonban olyan sajnálatos esetek is, ahol hetekig/hónapokig nincs tudomásunk a gyermek hollétéről annak ellenére, hogy minden lehetséges intézkedést megtettünk a felkutatása érdekében

A gyermekotthonból eltűnt gyermekek rendszeresen szöknek haza családjaikhoz, vagy rokonokhoz, akik sok esetben megnehezítik a hatóság munkáját, mivel bújtatják a megszökött gyereket. Rosszabb esetben céltalanul csavarognak hasonló „sorstársaikkal”, barátnak hitt kortársaikkal vagy olyan felnőttel, aki kihasználja ezeknek a gyerekeknek a sebezhetőségét. Ez nagy veszélyt rejt magában, mivel könnyebben válhatnak gyermekprostitúció vagy más bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé. A nevelőotthonokból elszökött lányok előállítása gyakran prostitúciós tevékenységen tettenérés miatt történik.

Az eltűnések lehetséges okai: – kisebb gyerekeknél előfordulhat, hogy belemerül a játékba és elkóborol,

– kalandvágy (felnőttként akar viselkedni, szórakozni szeretne, tiltott dolgokat kipróbálni)

– „plázázás”

– veszekedés szülőkkel/nevelőszülőkkel/nevelővel,

– félelem – pl.: bizonyítványosztás után nem mer hazamenni, mert fél a szülő reakciójától,

– családon belüli erőszak, bántalmazás, elhanyagolás, nyomasztó családi légkör,

– gyermekotthonokban élőknél az intézeti körülmények,

– bűncselekmény áldozatává válnak (emberrablás, emberkereskedelem, szexuális ragadozók áldozatai lesznek, emberölés).

Mi magunk mit tehetünk, ha gyermekünk eltűnt?

– Legfontosabb annak megelőzése, hogy gyermeknek megforduljon a fejében, hogy elkóborol, megszökik otthonról, akár csak kalandvágyból is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy szülőként, nevelőként ismerjük a gyermekünket, igyekezzünk saját életünkkel példát mutatni, helyes értékrendet közvetíteni. Szakítsunk időt az őszinte, nyitott beszélgetésekre, közös időtöltésekre, ismerjük meg barátait, de a legfontosabb hogy szeretettel és odafigyeléssel forduljunk gyermekünk felé.

– Barátok, rokonok, iskolás társak, ismerősök körében érdeklődni, hogy mit tudnak az eltűntről, látták-e, beszéltek-e vele, ha igen utalt-e arra hogy szeretne valahova elmenni stb.

– Érdemes megnézni azokat a helyeket, amelyeket szabadidejében szívesen látogat a gyerek.

– Értesíteni a Rendőrséget és hatékonyan közreműködni a hatósággal a felkutatása érdeké- ben.

– Segítségért fordulhatnak a 116-000-ás ingyenesen hívható telefonszámon a Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársaihoz

Mindenki kötelessége az eltűnt gyermekek feltalálását, családba, otthonba történő visszatérését támogatni, segíteni! Ne menjünk el egy csavargó, tétlenkedő, látszólag egyedül lévő gyermek mellett, kérdezzünk rá: segíthetünk-e neki? Sok esetben ez vezethet minél előbbi feltalálásukhoz. Amennyiben mégis eltűnt vagy megszökött a gyermekük, minden esetben értesítsék a Rendőrséget, hogy minél hamarabb újra láthassák.

Az eltűnésről személyesen is megtehetik bejelentésüket a helyi rendőrkapitányságokon vagy a jól ismert 107-es vagy 112-es telefonszámokon! 

A Kék Vonal Eltűnt Gyerekek Segélyvonala 2008 júniusa óta várja a 116-000-s telefonszámon az eltűnt, szökésben lévő vagy szökést fontolgató gyerekek, fiatalok és az értük aggódó felnőttek hívásait.

Vállalják az otthonról vagy intézetből eltűnt gyermek és gondozói közötti közvetítést, segítik a gyermek biztonságos helyre juttatását. Határon átnyúló ügyekben kapcsolatot alakítottak ki más országok hatóságaival, civil szervezeteivel.

(Forrás: http://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/szolgaltatasok/eltunt-gyerekek-vonala )

 

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY K E C S K E M É T

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, e-mail: elbir@bacs.police.hu http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes 

Vélemény, hozzászólás?