MA2024.05.10.

Égetés

Szabadtéri égetés szabályai

2015. március 5-én lépett hatályba az Országos Tűzvédelmi Szabályzat. Eszerint belterületen csak akkor lehet növényi hulladékot elégetni, ha a tevékenység önkormányzati rendeletben szabályozott.

A helyi, ilyen jellegű igények kielégítése érdekében a képviselő-testület rendeletet fogadott el az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó helyi szabályokról. Kömpöc belterületén avar és kerti hulladék nyílttéri égetése – ünnepnapok kivételével – hétfőtől péntekig naponta 6.00 – 20.00 óra, és szombaton 6.00 – 12.00 óra között engedélyezett, más napon és időpontban az égetés tilos.

A tűzgyújtási tilalomra, és a meteorológiai viszonyokra a nyílttéri égetés során figyelemmel kell lenni. Tilos az égetés párás, ködös, esős, erősen szeles időjárás esetén. Az égetés során a helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületen) keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg. A rendelet teljes szövege megismerhető a Hivatalban, vagy letölthető a www.kompoc.hu oldalról.

A külterületi égetés szabályait központi, rendkívül szigorú jogszabályok határozzák meg. Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb tíz hektár egybefüggő területen irányított égetést végezhet.

A külterületen tervezett – avar-, a tarló-, gyep-, a nád- és a növényi hulladékégetés – irányított égetésre irányuló kérelmet a megkezdés előtt legalább 10 nappal az illetékes I. fokú tűzvédelmi hatóságnak (Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 6400. Kiskunhalas, Kőrösi út 21.) írásban kell benyújtani. A kérelem 3.000 Ft eljárási illetékköteles, a kérelem formanyomtatvány beszerezhető a Hivatalban, vagy letölthető a www.kompoc.hu honlapról.

Vélemény, hozzászólás?